Op Molenpad in de Achterhoek
(
49 wind- en watermolens)

In deze nieuwe uitgave in de Op Molenpad reeks, die half november 2004 is verschenen, staan de 49 overgebleven molens in de Liemers, Montferland en de Achterhoek centraal. Op boeiende wijze wordt ingegaan op de rol die de 41 resterende wind-, 6 water- en 2 rosmolens eeuwenlang speelden. Verspreid over de dorpjes en bij grotere plaatsen, zoals Zevenaar, Doetinchem, Lochem, Lichtenvoorde en Winterswijk is nog een rijke variatie aan molens te vinden. U treft er zowel ronde stenen en achtkante stellingkorenmolens aan, evenals bijzondere watermolens. Tot de oudste molens in ons land behoren de 15e eeuwse ronde torenmolens van Zevenaar en Zeddam. Alle resterende molens in de Gelderse Achterhoek worden op aansprekende wijze voor een breed publiek in woord en beeld gebracht.

De Grafelijke Torenmolen in Zeddam uit 1440 is een van de weinige torenmolens in Nederland.

Aan de hand van de in deze toeristische molengids opgenomen molenbeschrijvingen neemt de auteur - historicus/journalist en gewezen vrijwillig molenaar - u mee op molenpad. Van elke molen is een kleurenfoto opgenomen met een beschrijving van de (bouw)historie, bijzondere kenmerken, wetenswaardigheden en bezoekmogelijkheden. Tal van leuke pleisterplaatsen en aanvullende toeristische tips maken van uw molentocht een ware belevenis! Deze uitgave is niet alleen bedoeld voor de molentoerist. De molenliefhebber beschikt over een up-to-date molenbestand en de streekbewoner krijgt een goed beeld van de diverse molens in zijn eigen woongebied.

Tevens wordt de werking van een windkoren- en watermolen aan de hand van schematische afbeeldingen uitgelegd. Ook wordt vermeld wanneer de molens draaien, wanneer ze te bezoeken zijn en of er meelproducten te koop zijn. Op een handig overzichtskaartje zijn alle 49 beschreven molens genummerd aangegeven, zodat u snel uw weg kunt vinden in de Achterhoek. Kortom, een kleurrijke en praktische molengids voor een ieder die op een leuke manier kennis wil maken met de molens in deze schitterende toeristische streek

Bestel deze molengids (ISBN-90-76947-11-2) door overmaking van 7,50 (incl. porto- en verpakkingskosten) op IBAN: NL28INGB0006966832 t.n.v. Hanova Media Productions te Noordhoek o.v.v. Molenpad. AH Gaarne bij girotel of bankoverschrijving uw adresgegevens vermelden i.v.m. toezending pakket. Uw bestelling wordt vervolgens z.s.m. verstuurd. Voor eventuele vragen kunt u bellen naar: 0168-405817.